11 Μαΐ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 11 Μαίου 2015

ΜΩΚΙΟΣ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΜΕΘΟΔΙΟΣ, ΑΡΓΥΡΙΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ,  ΔΙΟΣΚΟΡΟΣ, ΑΡΜΟΔΙΟΣ, ΑΓΓΕΛΑΡΙΟΣ, ΒΑΣΣΟΣ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΦΑΒΟΣ, ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ, ΙΩΣΗΦ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ.

 Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος (1)  Φωτιστές των Σλάβων,
Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας,
Αγίες Ολυμπία και Ευφροσύνη οι Οσιομάρτυρες
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
Ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης
Άγιος Διόσκορος ο Νέος
Άγιος Αρμόδιος ο Μάρτυρας
Όσιος Αγγελάριος Αρχιεπίσκοπος και φωτιστής Βοημίας
Άγιοι Βάσσος, Μάξιμος και Φάβιος οι Μάρτυρες
Όσιος Νικόδημος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας
Όσιος Σωφρόνιος ο Έγκλειστος
Άγιος Ιωσήφ ο Ιερομάρτυρας
Όσιος Χριστόφορος εκ Γεωργίας
Άγιος Αλέξανδρος ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Χάρκωβ
Άγιος Θεοφύλακτος Επίσκοπος Σταυρουπόλεως

(1)  Οι Άγιοι  Κύριλλος και Μεθόδιος, γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και ήταν παιδιά του στρατιωτικού διοικητού Λεοντείου. Ονομαζόταν  Κωνσταντίνος (827μχ)  και Μιχαήλ (815μχ) είχαν δε άλλα πέντε αδέλφια.
Σε νεαρή ηλικία τα δύο αδέλφια πήγαν στη Μονή Πολυχρονίου στην Κωνσταντινούπολη, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Εκεί γνώρισαν τον Φώτιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε καθοριστική αυτή η γνωριμία για την μετέπειτα εξέλιξη τους.  Επί  Αυτοκράτορα  Μιχαήλ  Γ`,  ο Φώτιος, επέλεξε  τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο για τον προσηλυτισμό των Σλάβων και αυτοί το δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία.

Επειδή οι Σλάβοι δεν είχα γραπτό λόγο επινόησαν το «Κυριλλικό» (γλαγολιτικό) αλφάβητο και μετέφρασαν σ` αυτό, την Αγία Γραφή και πολλά άλλα Λειτουργικά και Θεολογικά βιβλία.   Μετά από πολλούς μόχθους και θυσίες, κοιμήθηκαν ειρηνικά, ο μεν Κύριλλος το 869 στη Ρώμη, ενώ ο Μεθόδιος το 885 στη Μοραβία και δίκαια θεωρούνται «φωτιστές» των Σλάβων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου