20 Μαρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 20 Μαρτίου - Δ' Χαιρετισμοί (Κινητή Εορτή)


ΑΒΒΑΔΕΣ, ΜΥΡΩΝ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑ, ΚΛΑΥΔΙΑ, ΕΥΦΡΑΣΙΑ, ΜΑΤΡΩΝΑ, ΙΟΥΛΙΑΝΗ, ΕΥΦΗΜΙΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ, ΡΟΔΙΑΝΟΣ, ΑΚΥΛΑΣ, ΛΙΛΛΙΩΝ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΣ, ΣΕΙΜΒΑΣ, ΚΑΘΜΠΕΡΤ
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Δ' Χαιρετισμοί  *
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
 
Άγιοι Αββάδες εν τη μονή του Αγίου Σάββα αναιρεθέντες,
    των λεγομένων Μαύρων
    Άγιος Μύρων (1) ο Νεομάρτυρας από το Ηράκλειο Κρήτης
    Όσιος Νικήτας (2) ο Ομολογητής επίσκοπος Απολλωνιάδος
    Αγίες Αλεξανδρία, Κλαυδία, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλιανή, Ευφημία και
    Θεοδώρα που μαρτύρησαν στην Αμινσό της Καππαδοκίας
    Άγιος Ροδιανός
    Άγιος Ακύλας ο Έπαρχος
    Άγιος Λολλίων
    Άγιος Εμμανουήλ
    Όσιος Cuthbert
    Άγιος Ευφρόσυνος ο Ιερομάρτυρας εκ Ρωσίας
    Άγιος Σεϊμβλάς

(1) Ο Άγιος Μύρων, γεννήθηκε το 18ο αιώνα μ.Χ., στο Ηράκλειο της Κρήτης που την εποχή του Αγίου Μύρωνα λεγόταν Μεγάλο Κάστρο. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και για τον πατέρα του τον Δημήτριο γνωρίζουμε ότι ήταν ένας ευσεβής και δίκαιος χριστιανός ο οποίος φρόντισε να αναθρέψει τον Μύρωνα με τις χριστιανικές αρετές. Ο Μύρων μεγαλώνοντας ασκούσε το επάγγελμα του ράπτη. Κάποια στιγμή όμως τον κατηγόρησαν ότι αποπλάνησε μια τουρκοπούλα και τον οδήγησαν στον κριτή.  Ο κριτής του είπε για να του χαρίσει τη ζωή θα έπρεπε να εξισλαμιστεί. Ο Άγιος Μύρωνας όμως με παρρησία του απήντησε ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και ότι ο ίδιος για  κανένα λόγο δεν θα απαρνηθεί τον Ιησού. Ο κριτής τότε διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Πριν από την εκτέλεση της ποινής του ο           Άγιος Μύρωνας ζήτησε και του επέτρεψε ο κριτής, να δει τον πατέρα του, έπεσε στα πόδια του, του ζήτησε την ευχής του και προχώρησε για την ολοκλήρωση της ποινής του, που θα του χάριζε τον ιερόν στέφανον του μαρτυρίου το 1793 μ.Χ.

(2) Ο Όσιος Νικήτας, έζησε τον 8ο μ.χ. αιώνα επί εποχής αυτοκράτορα Λέοντος Ισαύρου Γ΄(717-741). Την εποχή εκείνη η αυτοκρατορία εμαστίζοτο από τις διαμάχες μεταξύ των χριστιανών εικονομάχων  και  εικονολατρών.
Ο Λέοντας Ίσαυρος ο Γ΄ ήταν σκληρός εικονομάχος και ο Όσιος Νικήτας, λόγω του σεπτού του βίου και την εξαίρετη γνώση των γραφών, είχε χριστεί επίσκοπος στην πόλη Απολλωνιάδα της Βιθυνίας, όπου υπαγόταν στην Μητρόπολη της Νικομήδειας.  Όταν ο αυτοκράτορας εξαπέλυσε τον θηριώδη διωγμό εναντίων των σεπτών εικόνων ο Όσιος Νικήτας ήρθε σε ρήξη με τους εικονομάχους και καταδιώχτηκε και εξορίστηκε. Υπέστη πολλές κακουχίες εξ αιτίας των οποίων αρρώστησε μέχρι που απεβίωσε, για να συναντήσει τον Κύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου