http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%9F%CE%97%CE%95%20%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1/3f1c9c5f-25fc-44bf-a222-cfef5ee76c93?t=1410352478084&imageThumbnail=3 "Πραγματικά σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους Αργεντινούς. Σήμερα θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι". 

Με μια θριαμβευτική ανάρτηση στο facebook χαιρέτησε η Πρόεδρος της Αργεντινής την χθεσινοβραδινή απόφαση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία διεθνής σύμβαση για την πτώχευση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη Συνέλευση του Οργανισμού του χρόνου, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία. 

Η απόφαση πάρθηκε με 124 θετικές ψήφους, 11 αρνητικές και 41 αποχές. "Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των G-77 και της Κίνας. 

Για περισσότερα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα χωρών αγωνιζόταν να πετύχει αυτή τη συμφωνία, επιχειρηματολογώντας ότι είναι εφικτή και ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό που γίνεται με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια στην Αργεντινή. "Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η Αργεντινή μας άνοιξε τα μάτια και γι' αυτό πιστεύω οτι δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι σήμερα" έγραψε η Κίρσνερ στο λογαριασμό της και υπογράμμισε την ιστορικότητα της απόφασης.

"Εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά, πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο κόσμο στον οποίο πετούν περισσότερα περιστέρια και λιγότεροι γύπες σε όλους τους τομείς. Έναν πιο ισορροπημένο κόσμο, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις αντιπαραθέσεις" γράφει η Κίρχνερ, απευθυνόμενη στη διεθνή κοινότητα.

Η Πρόεδρος της Αργεντινής στέλνει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας της όμως, τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση  που την κατηγορούν ότι απομόνωσε τη χώρα της. "Πώς είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο; Εκεί που εκπροσωπείται ο κόσμος, στα Ηνωμένα Έθνη μόλις κέρδισε μια θέση, που δεν είναι η θέση της Αργεντινής, αλλά η θέση των χωρών που έχουν αξιοπρέπεια και που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα λαών τους . Όλες οι χώρες που δεν θέλουν να εξαπατώνται" γράφει. "Άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, θρησκείας, πολιτισμών που ζουν σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και έχουν διαφορετικές ιστορίες, όμως μοιράζονται την κοινή αντίληψη της δικαιοσύνης ψηφίζουν υπέρ της αξιοπρέπειας. Επειδή δεν μπορεί μια φούχτα δισεκατομμυριούχων να πνίγει μια χώρα και να εξοντώνει μια κοινωνία με την απειλή της χρεωκοπίας, βγάζοντας την από τον κόσμο" γράφει η Κίρχνερ.

Η Ελλάδα απείχε από την συγκεκριμένη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, πλην της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Τσεχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν κατά.




Ακολουθεί μια πρώτη απόδοση στα Ελληνικά της δήλωσης της Κριστίνα Κίρσνερ:

    Πραγματικά σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους Αργεντινούς. Σήμερα θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι. Εγκρίθηκε στον ΟΗΕ η Απόφαση 68/304 με 124 θετικές ψήφους, 11 αρνητικές και 41 αποχές.
    Η απόφαση αυτή θα διαμορφώσει μια διεθνή σύμβαση για την πτώχευση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη Συνέλευση, τον ερχόμενο χρόνο
    Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των G-77 και της Κίνας. Για περισσότερα από 10 χρόνια η ομάδα αυτή είχε  πολεμήσει και απαιτήσει να γίνει αυτό που ψηφίστηκε, ξεκινώντας από ό,τι συνέβη και συμβαίνει στην Αργεντινή με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια
    Όπως ο δήλωσε σήμερα, ως επικεφαλής των G-77 και της Κίνας, ο εκπρόσωπος της Βολιβίας: "η Αργεντινή μας άνοιξε τα μάτια". Θα πρέπει να αισθάνονται λοιπόν υπερήφανοι οι Αργεντίνοι.
    Είναι μια ιστορική απόφαση και δεν μπορεί κανείς να κάνει τον χαζό ή να κάνει πως δεν βλέπει. Νομίζω ότι καθιερώσαμε διεθνώς τη θέση μας για το θέμα αυτό.
    Εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά, θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε ένα κόσμο πιο ισορροπημένο, πιο δίκαιο, με περισσότερα περιστέρια και λιγότερα όρνεα σε όλους τους τομείς, έναν πιο ισορροπημένο κόσμο, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά
    Επίσης, κάτι για το εσωτερικό της χώρας μου της Αργεντινής: εκείνοι που έχουν θεσμικές ευθύνες πρέπει να ξαναδούν την στάση τους, ιδίως η αντιπολίτευση.
    Και πραγματικά πρέπει να δει κανείς ότι οι ξένες χώρες υποστηρίζουν στην Αργεντινή με την ψήφο τους σε αυτό τον αγώνα μας, πριν πει πως έχουμε χάσει το διεθνές μας κύρος, ότι έχουμε απομονωθεί παγκοσμίως.
    Πώς έχουμε απομονωθεί; Αν, εκεί που ο πλανήτης εκπροσωπείται, στα Ηνωμένα Έθνη, μόλις δικαιωθήκαμε για μια θέση που δεν είναι θέση της Αργεντινής απλά, είναι η θέση των χωρών που έχουν αξιοπρέπεια και που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των λαών τους. Όλων των χωρών που δεν θέλουν να τις εξαπατούν.
    
    Και τον να βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση έχει ευθύνες, όχι μόνο στην κυβέρνηση.
    
    Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούν αυτό που έχει επιτευχθεί σήμερα: δεν έχουμε κατορθώσει κάτι για την Αργεντινή, έχουμε πετύχει κάτι για τον κόσμο ολόκληρο. Αυτό που ψηφίστηκε απόψε, Τρίτη, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αφορά τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, με διαφορετικές πεποιθήσεις, διαφορετικές θρησκείες, σε διαφορετικά μήκη και πλάτη, διαφορετικές ιστορίες, αλλά με το ίδιο κοινό αίσθημα: Δικαιοσύνη.
    Επειδή δεν είναι δίκαιο μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι να πνίγουν μια χώρα και να εκβιάζουν μια ολόκληρη κοινωνία με χρεωκοπίες, και να μένει έξω ο κόσμος.
    Έτσι, ζητώ ευγενικά από όλους όσοι είναι αντίπαλοί μας να επανεξετάσουν τη στάση τους, να επανεξετάσουν την ψήφο τους και να δουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
    Πώς μπορεί να είναι δυνατό όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τα χρώματα, οι φυλές, μέσα σε διαφορετικά συμφραζόμενα και με εντελώς διαφορετικές ιστορίες να ψηφοφίζουν για την αξιοπρέπεια; Πώς μπορεί Αργεντίνοι νομοθέτες να καταψηφίζουν τις πληρωμές του χρέους!
    Ελπίζω πραγματικά να επανεξετάσουν την θέση τους για την αξιοπρέπεια όλων των Αργεντινών, αλλά και για την ιστορία της Αργεντινής, διότι πιστεύω ότι μας αξίζει να έχουμε καλές κυβερνήσεις, αλλά επίσης και καλή αντιπολίτευση.
 πηγή : avgi