17 Ιουν 2014

Μέτρα κατά του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα


Μέτρα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα  λαμβάνονται με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Στη ζώνη εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα αυτά εντάσσεται και η Μεσσηνία.
Στις σχετικές αποφάσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
«Ορίζουμε ζώνη προστασίας που αφορά την περιοχή αρμοδιότητάς μας με ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την εκμετάλλευση αιγοπροβάτων του Σταρόγιαννη Νικολάου του Παναγιώτη οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στο Δήμο Σπάρτης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ξηροκάμπι.
Η ζώνη προστασίας καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας (…).
Στην περιοχή προστασίας εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα :
1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών ζώων.
2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (sentinel) ομάδων βοοειδών ή άλλων μηρυκαστικών σε περίπτωση που ενυπάρχει επαρκής αριθμός βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.
3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν.
4. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Αρχές όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.
5. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτή διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.
6. Η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι την ανάκλησή της».
ΖΩΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
«Ορίζουμε ζώνη επιτήρησης που αφορά την περιοχή αρμοδιότητάς μας σε βάθος 50 χιλιομέτρων από τα όρια της ζώνης προστασίας (…).
Στην περιοχή επιτήρησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα :
1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών ζώων.
2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (sentinel) ομάδων βοοειδών ή άλλων μηρυκαστικών σε περίπτωση που ενυπάρχει επαρκής αριθμός βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.
3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη επιτήρησης χωρίς την έγγραφη άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν.
4. Στην ζώνη επιτήρησης απαγορεύεται ο εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού. (…)».
ΖΩΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
«Ορίζουμε ζώνη ελέγχου με ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την εκμετάλλευση αιγοπροβάτων του Σταρόγιαννη Νικολάου του Παναγιώτη οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στο Δήμο Σπάρτης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ξηροκάμπι, η οποία περιλαμβάνει α) (…), β) από την Π.Ε. Μεσσηνίας την περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης εκτός των Τ.Δ. Λαγκάδα, Θαλάμες, Νομιτσί και επιβάλλουμε τα εξής μέτρα :
1. Τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
2. Την καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων, των μολυσμένων ζώων και αυτών που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.
3. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.
4. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.
5. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
6. Την απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος.
7. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών, με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα.
8. Την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή (…).
9. Τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή. (…)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου