23 Δεκ 2013

Συνταγή για Stollen, παραδοσιακό γερμανικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Συνταγή για Stollen, παραδοσιακό γερμανικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό
Το Stollen είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό που μοιάζει με τσουρέκι γεμισμένο με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Απολαύστε το ως πρωινό ή ένα καθημερινό σνακ. 

500 γρ. αλευρι δυνατό
150 γρ. γάλα
40 γρ. φρέσκια μαγιά ή την ανάλογη σε ξηρη
60 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
100 γρ. αμυγδαλόπαστα (μαρτσιπαν)
1 βανίλια φυσική (το εχωτερικό της)
το ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
μια πρέζα αλάτι
150 γρ. κόντιτα πορτοκαλιού
150 γρ. κόντιτα λεμονιού
100 γρ. φυστίκη αιγίνης ανάλατο
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμα
άχνη για το πασπάλισμα



Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα (σε καμία περίπτωση να καίει) και δυαλύστε την μαγιά. 

Προσθέστε τόσο αλεύρι από τα 500 γρ. όσο χρειάζεται ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αν έχετε κουζινομηχανή να την δουλέψετε θα είναι φυσικά το ιδανικό. 

Σκεπάστε τη και αφήστε την για 20 λεπτά. 

Βάλτε την αμυγδαλοπαστα στο μπλεντερ και χτυπήστε την αρχικά μόνη της ώστε να τριφτεί και κατόπιν με 100 γρ. βούτυρο ώστε να γίνει κρέμα. 

Προσθέστε την στο προζύμι μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο, την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. 

Ζυμώστε τα μέχρι να έχετε μια ομοιογενής ζυμη. 

Προσθέστε την κόντιτα, τις σταφίδες και το φυστίκι και ζυμώστε απαλά για να μην διαλυθούν. 

Αφήστε την ζύμη και πάλι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο ανάψτε το φούρνο στους 210 βαθμούς βάζοντας ταυτόχρονα και ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό στο πάτο. 

Πλάστε την ζύμη σε καρβελάκι ή στο χαρακτηριστικό σχήμα του στόλεν. 

Βάλτε το στόλεν στο φούρνο και κατεβάστε την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. 

 Μετά τα πρώτα δέκα λεπτά αφαιρέστε το νερό από το φούρνο και ψήστε για άλλα 30 με 35 λεπτά. 

Βγάλτε το από το φούρνο αλείψτε το αμέσως με λιωμένο βούτυρο. 

Γυρίστε το πολύ προσεκτικά για να μην σπάσει και αλείψτε και και από την κάτω πλευρά. 

Αφήστε το να κρυώσει και αλείψτε το ξανά με λιωμένο βούτυρο. Αυτό θα το κρατήσει ζουμερό. 

Πασπαλίστε το με μπόλικη άχνη και τυλίξτε το καλά με αλουμινόχαρτο. 

Πριν το σερβίρετε πασπαλίστε το ξανά με μπόλικη άχνη.


Πηγή: mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου