17 Αυγ 2013

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ*



Υλικά

1  Καρπούζι από το οποίο θα βγάλουμε από τη φλούδα ένα κιλό
3 - 4 κουταλιές ασβέστη σκόνη ή πάστα
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1-2 βανίλιες
2 ξυλάκια κανέλας
1 λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη φλούδα του καρπουζιού, αφαιρώντας την «ψίχα» και το πράσινο της φλούδας. Να μείνει μόνο το άσπρο μέρος από το καρπούζι, το οποίο κόβουμε σε μπαστουνάκια 1Χ1Χ3 cm περίπου.
Διαλύουμε τον ασβέστη μέσα σε μια λεκάνη με νερό και βάζουμε τα κομμάτια του καρπουζιού μέσα. Το ασβεστόνερο θα πρέπει να τα σκεπάζει όλα τα κομμάτια καλά.  Τα αφήνουμε εκεί 2-3 ώρες αλλά κατά διαστήματα θα πρέπει να ανακινούμε γιατί ο ασβέστης κάθετε στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Ο σκοπός του ασβεστόνερου είναι για να γίνει το γλυκό μας «τραγανό» και όχι «ζαρωμένο»!
Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το ασβεστόνερο  και αφού τα πλύνουμε πολύ καλά τα βάζουμε  με μια κατσαρόλα με καθαρό νερό  περίπου δύο ποτήρια και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη και το ένα ξύλο κανέλας καθώς και ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι, τη μια βανίλια και το μισό λεμόνι μαζί με τη φλούδα, αυτό που στύψαμε για να πάρουμε το χυμό..
Ξαφρίζουμε το γλυκό μας και το αφήνουμε να βράσει για μιάμιση ώρα. Αν εν τω μεταξύ δούμε ότι δεν έχει νερό προσθέτουμε χωρίς φόβο.
Αφήνουμε το γλυκό μας να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες αν το κάνουμε βράδυ θα το αφήσουμε όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα θα το ξαναβάλουμε στη φωτιά μαζί το δεύτερο ξύλο κανέλας, βανίλια και το δεύτερο κουταλάκι χυμό λεμονιού. Επίσης θα πετάξουμε την παλιά φλούδα από το λεμόνι και θα βάλουμε μέσα την φρέσκια.
Αφήνουμε το γλυκό μας να βράση για μια ώρα ακόμα και όταν έχει δέσει το σιρόπι τότε θα το κατεβάσουμε και αφού το αφήσουμε να κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα.


Παρατηρήσεις:
Ο ασβέστης θα κάνει το καρπούζι τραγανό
Για να μας κρατήσει περισσότερο χρόνο το γλυκό μας, θα προσθέσουμε περισσότερη ζάχαρη,
με αναλογία 1κ. καρπούζι με 1.280 κ ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου