18 Αυγ 2013

Γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου 2013ΦΛΩΡΟΣ, ΛΑΥΡΟΣ, ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ΕΡΜΟΣ, ΣΕΡΑΠΙΩΝ, ΠΟΛΥΑΙΝΟΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΗ, ΛΕΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΩΑΡΝΑΒΑΣ, ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ, ΚΩΝΑΣΤΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΠΡΕΚΛΑ

Oλόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Φλώρος και Λαύρος
Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Αρσενίου του νέου, εν Πάρω
Άγιοι Πένητες (2) Μάρτυρες
Άγιοι Έρμος, Σεραπίων και Πολύαινος
Αγία Ιουλιανή πλησίον του Στροβίλου
Άγιος Λέων
Άγιοι Τέσσερις Όσιοι Ασκητές
Άγιοι Γεώργιος και Ιωάννης Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης
Όσιοι Βαρνάβας, Σωφρόνιος και Χριστόφορος
Όσιος Σωφρόνιος ο Αγιορείτης
Άγιος Κωνσταντίνος εκ Καππούας
Άγιος Ματθαίος ο Νεομάρτυς
Σύναξη των εν Λευκάδι Αγίων
Σύναξη της Παναγίας Πρέκλας στην Σκιάθο
Οσιομάρτυρος Δημητρίου (1) του εκ Σαμαρίνης

(1)Ο Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός γεννήθηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα,  στην Σαμαρίνα της Πίνδου και από μικρός έγινε μοναχός στο τοπικό μοναστήρι και αφοσιώθηκε στην νηστεία και την προσευχή. Το 1808, όταν ο Αλή Πασάς κατέπνιξε την επανάσταση, βγήκε από το μοναστήρι  και γύριζε τα χωριά κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να συκοφαντηθεί και με διαταγή του Αλή Πασά συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ο βασανισμός του ήταν αναπόφευκτος και φρικτός σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε ένας από τους δήμιούς του, πίστεψε στο Χριστό και αποκεφαλίστηκε. Ο Αλή πασάς αφού διαπίστωσε ότι δεν θα ήταν δυνατό να κάμψει την πίστη του Δημητρίου, διάταξε να κτίσουν έναν τοίχο και να τον βάλουν μέσα αφήνοντας έξω μόνο το κεφάλι του.
Ο άγιος για δέκα ημέρες υπέμενε στωικά το μαρτύριο του και στη συνέχεια παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

(2) Οι Άγιοι Πένητες οι Μάρτυρες με προτροπή των Αγίων Φλώρου και Λούρου, κατέστρεψαν τα είδωλα του ναού και αυτός ήταν ο λόγος που συνελήφθησαν και θανατώθηκαν από τον Βασιλιά Λικίνιο με πυρά.  Για τον ναό αυτό είχε δώσει χρήματα ο Βασιλιάς Λικίνιος στους Αγίους Φλώρο και Λαύρο για να κτιστεί, αλλά τα χρήματα αυτά που ήταν για την ανέγερση του ναού ου Άγιοι τα μοίρασαν στους φτωχούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου