27 Απρ 2013

Γιορτάζουν σήμερα 27 Απριλίου 2013Ανάσταση του Λαζάρου

Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

ΛΑΖΑΡΟΣ, ΠΟΠΛΙΟΣ, ΛΟΛΛΙΩΝ, ΣΥΜΕΩΝ, ΒΛΑΝΤΙΜΙΡOλόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα :    Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων

    Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Καθαρών

    Άγιος Ποπλίων

    Άγιος Ευλόγιος ο Ξενοδόχος

    Άγιος Λολλίων ο Νέος

    Άγιοι Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Γεώργιος ο αδελφός του

    Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Βρεσκίας

    Άγιος Στέφανος Επίσκοπος Βλαντιμίρ

    Εγκαίνια του Ναού της Αγίας Ειρήνης «αρχαίας και νέας»(1) Ο όσιος Ιωάννης καταγόταν από την Ειρηνούπολη της Δεκάπολης της Κοίλης Συρίας. Γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί ο Θεόδωρος και η Γρηγορία, γύρω στο  το 780.

Εννέα ετών ακολούθησε στη Νίκαια ένα γέροντα και στη συνεχεία στην Κωνσταντινούπολη όπου έλαβε μέρος στις Οικουμενικές Συνόδους. Όταν ο πνευματικός του έγινε ηγούμενος της μονής Δαλμάτων, εκείνος διορίστηκε από τον Πατριάρχη Νικηφόρο ηγούμενος της μονής των Καθαρών στη Βιθυνία, για μία δεκαετία. Επί Εικονομαχίας πήρε  θέση υπέρ των Αγίων Εικόνων απέναντι στον  αυτοκράτορα Λέοντα του Ε`, ο οποίος τον περιόρισε σε κάποιο μετόχι της μονής του στην Κωνσταντινούπολη. Και μετέπειτα στο Πενταδάκτυλο  της Κάμπης, όπου παρέμεινε αλυσοδεμένος επί 18 μήνες. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου βασανίστηκε από τον εικονομάχο Πατριάρχη Ιωάννη τον Ζ`. Επειδή έμεινε ακλόνητος στην πίστη του, τον εξόρισαν «εις Κριόταυρον κάστρον των Βουκελλαρίων», όπου παρέμεινε έγκλειστος και λοιδωρούμενος επί δύο έτη. Μετά το θάνατο του Λέοντα παρέμεινε προσωρινά στην Χαλκηδόνα, αλλά επί των ημερών του αυτοκράτορα Θεόφιλου εξορίστηκε και πάλι στην Αφουσία. Εκεί μετά από δυόμισι χρόνια παρέδωσε την αγία ψυχή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου